ISTORIC

 
1884
Viena - prima statie de salvare

Pe teritoriul Imperiului Austro-Ungar de odinioara, prima statie de salvare s-a infiintat in anul 1884, la Viena, drept urmare a catastrofei provocate de izbucnirea unui incendiu mistuitor in cladirea Teatrului Ring din capitala monarhiei bicefale.

1886
Timisoara - 2 Decembrie 1886
Doi ani mai tarziu s-a constituit societatea voluntara de salvare si la Timisoara, orasul de pe Bega devenind de fapt prima urbe provinciala care se putea mandri cu o astfel de institutie moderna, specializata in ajutorarea si transportul suferinzilor si bolnavilor. La initiativa si insistentele lui Georg Neumann, directorul Primei Case de Pastrare din Timisoara, ale comerciantului Alexander Kohn si ale lui Karl Rosenstein, s-au pus bazele Societatii "Salvarea". Statutele societatii au fost aprobate de adunarea generala a membrilor la 2 decembrie 1886.
1887
Timisoara - achizitie barci

In anul 1887, "Salvarea" Isi procura 3 barci si mai multe prajini, pe care le-a asezat in locurile cele mai periculoase si primejdioase ale Begheiului. 

1890
Timisoara - statutele societatii
Dupa ce in anul 1890 Ministerul de Interne a aprobat statutele societatii, institutia a primit o subventie anuala din partea Primariei, pentru achizitionarea uneltelor si mijloacelor de transport necesare.
La inceput, voluntarii societatii au fost solicitati anual la 120 - 150 de cazuri. Pana la inceputul primului razboi mondial, numarul interventiilor de salvare a crescut la 5000 de cazuri pe an. .

Timisoara - achizitie trasuri
 In 1890, "Salvarea" din Timisoara a reusit sa achizitioneze 3 trasuri.
La cumpana secolelor al XIX-lea si XX-lea si-a amenajat un birou central pe strada Franz Josef, din cartierul Cetate, care avea instalat si un post telefonic, iar pe langa remiza pompierilor voluntari din Cetate s-a amenajat un depozit pentru adapostirea recuzitelor.
In locurile publice unde se aduna multa lume - targuri, spectacole de teatru si de circ, kirwei-uri etc - dupa un timp prezenta celor de la "Salvare" era obligatorie. 

1913
Timisoara - achizitie trasuri cu cai si automobile

 In anul 1913 sunt procurate doua trasuri cu cai , ceea ce inlesneste mult activitatea salvatorilor voluntari.
Tot in acest an se centralizeaza toate posturile de salvare de pe teritoriul orasului . Postul central va functiona intr-o cladire modesta de pe strada Grigorescu nr. 2.
Primaria orasului Timisoara doneaza "Salvarii" doua automobile sanitare, marca "Lloyd" si "Daimler".
Pana la sfarsitul razboiului , "Salvarea" din Timisoara a intervenit in 40 000 cazuri, participand intens la transportul soldatilor raniti , de la gara pana la spitale, respectiv de la spitalele de campanie la gara etc. 

1936
Timisoara -Inaugurare edificiu propriu
Cu sprijinul Primariei orasului Timisoara , "Societatea Salvarea" si-a construit un edificiu propriu pe str. Milano nr.1 inaugurat la 8 septembrie 1936.